Aaanpassing akoestiek in de praktijkVerbetering van akoestiek van elke zaal of ruimte

Met relatief eenvoudige aanpassingen verbeteren wij de akoestiek van elke ruimte. Daarbij wordt vooral gelet op galm en het beoogde gebruik van de ruimte.  Te veel galm maakt  muziek en toespraken onverstaanbaar. Erg weinig galm geeft juist een bedompt gevoel. Sommige ruimtes klinken dof of juist erg kil. Met doordachte oplossingen creëren wij een natuurlijk geluidsbeeld.

Werkwijze verbetering akoestiek

Voor verbetering van de akoestiek van ruimtes werken wij met onder meer wandpanelen, plafondpanelen en gordijnen. Onze creatieve oplossingen verbeteren de akoestiek van de ruimte en passen altijd bij de sfeer en het gebruik van de betreffende ruimte. In vele gevallen dragen de akoestische correcties zelfs positief bij aan de sfeer in de ruimte.

Akoestische verbeteringen

Met kennis van materiaalgebruik gaan wij elke akoestische uitdaging aan. Wij weten waar en hoe we de materialen moeten gebruiken zowel bij nieuwbouw als in bestaande ruimtes. Hierbij werken wij samen met onder meer de Portugese firma Vicoustic. De functie van akoestische verbeteringen is drieledig:

 • absorptie – demping van geluid
 • reflectie – weerkaatsing van geluid
 • diffusie – verstrooiing van geluid

‘Levendige akoestiek’

“De ruimte is akoestisch zeer levendig en er dient een hoogwaardige geluidsinstallatie worden toegepast”

 (letterlijk in aanbestedingstekst van nieuwbouw kerk)

Stappenplan verbetering akoestiek

 1. meting van galmtijd bij verschillende frequentiebanden
 2. verzamelen gegevens ruimte, bouwtekening & foto’s
 3. analyse meetgegevens
 4. offerte plus rapport met akoestische oplossingen, grafische presentatie en voorspelling meetgegevens na plaatsing
 5. bespreking offerte
 6. opdracht
 7. uitvoering
 8. controlemeting
 9. oplevering

Voorbeeld project akoestiek verbeteren

Door een overdaad aan galm was een vergaderruimte niet of nauwelijks te gebruiken waarvoor deze bedoeld was. Dat had mede te maken met de moderne, strak zakelijke inrichting van de ruimte met veel glas en strakke materialen. Het zag er fantastisch uit, maar was helaas onbruikbaar omdat alles er hol en onrustig klonk zodat niemand te verstaan was.

 

RT voor

Meting van de galmtijden bij verschillende frequentiebanden volgens drie verschillende methodes, van de vooraanstaande akoestiek experts Sabine, Eyring en Millington. De meetgegevens van de eerste analyse die onze indruk van de ruimte onderschreven: lange galmtijd en relatief weinig demping in het hogetonengebied.

 

 

gewenste galmtijd

 

 

 

 

 

 

 

Analyse van de meetgegevens en optimalisatie volgens de normen van Sabine, Eyring en Millington. Bij optimalisatie blijven de galmtijden flink onder het vastgestelde maximum voor muziek, spraak en communicatie.

 

Galm voor en na

Galmtijden nadat wij akoestische aanpassingen aan de betreffende ruimte hadden gedaan, de gemeten waardes volgens alle drie de meetmethodieken zijn exact gelijk aan onze voorspelde waardes.

 

Bovenaanzicht

Meetingroom3

Zijaanzicht

Meetingroom4

Impressie 1

Clipboard01

Impressie 2

Meetingroom1

Foto 1

Werkelijk 1 web

Foto 2

Werkelijk 2 web